« terug naar vorige pagina

COPD

Het doel is om samen uw gezondheid te verbeteren en de kans op ziekte te verkleinen.

U zult zien dat ook kleine veranderingen in uw leefstijl heel goede effecten kunnen hebben op uw gezondheid. In uw gezondheidssituatie kunnen dingen naar voren komen, die een reden kunnen zijn voor een gesprek met één van onze praktijkondersteuners. Dit kan bijvoorbeeld roken, een verhoogde bloeddruk of een aanleg voor hoog cholesterol in de familie zijn.

Wij kijken naar wat voor u belangrijk is en bespreken met u, wat uw mogelijkheden zijn om hiermee aan de slag te gaan. We zijn op dit vlak deskundig: we geven u informatie en denken met u mee over uw mogelijkheden. U heeft begeleidende gesprekken over leefstijlveranderingen en meestal ook over uw medicijnen.

Voor mensen met astma of COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is er een speciaal longspreekuur. Dit spreekuur wordt gedaan door de praktijkondersteuners Erna van Rooij, Jurria van der Noordaa en Sandra Barten.

Bij beide aandoeningen is er sprake van een chronische ontsteking in de luchtwegen. Bij astma spelen erfelijke aanleg en allergieën een rol. Bij COPD is er vaak langdurig contact met schadelijke prikkels zoals roken.  De chronische ontsteking kan leiden tot vernauwing van de luchtwegen. Daardoor ontstaan klachten zoals hoesten en kortademigheid. Als u last heeft van een van deze beide aandoeningen kan dit grote invloed hebben op uw dagelijks leven.  Indien u astma of COPD heeft en daar medicatie voor gebruikt, is geregelde controle zinvol. Bij medicatiegebruik voor longziekten is een spreekuur controle eventueel met een longfunctie test (spirometrie) minimaal één keer per jaar nodig.

Maar ook als u bovenstaande klachten ervaart zonder duidelijke diagnose, kunt u door de huisarts verwezen worden naar het longspreekuur om een longfunctietest te doen. Met deze test is het mogelijk om de diagnose astma of COPD te stellen.

Tijdens de controle wordt naast een eventuele longfunctietest uw klachten en conditie besproken.

 Er wordt onder andere gekeken naar:

 uw medicatie gebruik m.b.t. uw longaandoening

leefstijl zoals roken, gewicht, voeding, beweging

advies over omgaan met klachten en beperkingen

voorlichting over aanpassingen in de thuissituatie

vermijden van prikkels

ondersteuning bij evt. stoppen met roken.

Om te kunnen omgaan met astma en COPD vraagt veel van uzelf. Graag hopen wij u daarbij te kunnen helpen en samen met u te zoeken naar een behandeling die past bij uw persoonlijke situatie.

Nuttige websites: