« terug naar vorige pagina

CVRM

Het doel is om samen uw gezondheid te verbeteren en de kans op ziekte te verkleinen.

U zult zien dat ook kleine veranderingen in uw leefstijl heel goede effecten kunnen hebben op uw gezondheid. In uw gezondheidssituatie kunnen dingen naar voren komen, die een reden kunnen zijn voor een gesprek met één van onze praktijkondersteuners. Dit kan bijvoorbeeld roken, een verhoogde bloeddruk of een aanleg voor hoog cholesterol in de familie zijn.

Wij kijken naar wat voor u belangrijk is en bespreken met u, wat uw mogelijkheden zijn om hiermee aan de slag te gaan. We zijn op dit vlak deskundig: we geven u informatie en denken met u mee over uw mogelijkheden. U heeft begeleidende gesprekken over leefstijlveranderingen en soms ook over uw medicijnen.

Wat is CVRM ofwel het omgaan met hart- en vaatziekten?

Bij hart- en vaatziekten werkt uw hart niet zoals het hoort. Of uw vaten zijn vernauwd, waardoor zuurstof niet goed vervoerd kan worden naar alle plaatsen in uw lichaam. Voorbeelden van hartziekten zijn: een hartinfarct, een hartklepaandoening of hartritmestoornissen. Vaatziekten zijn bijvoorbeeld slagaderverkalking, etalagebenen en trombose. Ook aangeboren hartafwijkingen en beroerte behoren tot hart- en vaatziekten.

Wat zijn de symptomen van hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten gaan niet vanzelf over. Ze worden langzaam erger. Klachten die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten zijn:

  • Pijn of druk op de borst
  • Vermoeidheid
  • Opgezette benen
  • Verlamming

Ga met deze klachten altijd naar uw huisarts. Want met de juiste diagnose krijgt u ook de juiste behandeling. En zo zorgt u ervoor dat de klachten niet erger worden.

Hoe ontstaan hart- en vaatziekten?

Roken, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Probeer dus gezond te leven, met gezonde voeding en voldoende beweging. Bij sommige hart- en vaatziekten speelt erfelijkheid een rol.

Meer informatie

Op de website van Thuisarts leest u hoe u het risico op hart- en vaatziekten kunt verkleinen. Lees meer over hart- en vaatziekten op de website van de Hartstichting. U kunt ook kijken op de website van de Harteraad. Heeft u vragen? Stel ze dan aan uw huisarts of praktijkondersteuner.