« terug naar vorige pagina

Diabetes

Het doel is om samen uw gezondheid te verbeteren en de kans op ziekte te verkleinen.

U zult zien dat ook kleine veranderingen in uw leefstijl heel goede effecten kunnen hebben op uw gezondheid. In uw gezondheidssituatie kunnen dingen naar voren komen, die een reden kunnen zijn voor een gesprek met één van onze praktijkondersteuners. Dit kan bijvoorbeeld roken, een verhoogde bloeddruk of een aanleg voor hoog cholesterol in de familie zijn.

Wij kijken naar wat voor u belangrijk is en bespreken met u, wat uw mogelijkheden zijn om hiermee aan de slag te gaan. We zijn op dit vlak deskundig: we geven u informatie en denken met u mee over uw mogelijkheden. U heeft begeleidende gesprekken over leefstijlveranderingen en vaak ook over uw medicijnen.

Wat is diabetes?

Bij diabetes kan uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht houden. Normaal gesproken maakt uw alvleesklier insuline aan als uw bloedsuikergehalte te hoog is. Door insuline daalt het bloedsuikergehalte in uw bloed. Als u diabetes heeft, maakt uw lichaam zelf te weinig insuline aan. Of uw lijf reageert niet meer goed op insuline. Hierdoor blijft uw suikergehalte te hoog. Daarom wordt diabetes ook wel suikerziekte genoemd.

Er zijn twee soorten diabetes:

  • Diabetes type 1: hierbij maakt uw lichaam (bijna) geen insuline aan. Uw afweersysteem maakt de cellen kapot die insuline aanmaken. Daardoor stijgt uw bloedsuikerspiegel. U moet dan insuline spuiten om te zorgen dat het bloedsuikergehalte daalt. Diabetes type 1 ontstaat vaak al op jonge leeftijd.
  • Diabetes type 2: hierbij reageert uw lichaam niet meer goed op insuline. Deze vorm van diabetes komt het meest voor. Het advies is om gezond te leven met gezonde voeding en voldoende beweging. Vaak krijgt u ook medicijnen om uw bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol te regelen.

Wat zijn de symptomen van diabetes?

De symptomen van diabetes type 1 en 2 verschillen van elkaar. Bij Diabetes type 2 heeft u de volgende klachten:

  • veel dorst en veel plassen
  • moeheid
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid
  • last van uw ogen: wazig zien of dubbel zien
  • infecties die vaak terugkomen, bijvoorbeeld blaasontsteking

Bij diabetes type 1 valt u vaak plotseling veel af en voelt u zich ziek of beroerd. Daarom wordt diabetes type 1 meestal sneller ontdekt dan type 2.

Hoe ontstaat diabetes?

We weten niet precies hoe diabetes ontstaat. Soms speelt erfelijkheid een rol. Door gezond te leven verkleint u de kans op diabetes. Zorg dat u gezond eet, een gezond gewicht heeft en voldoende beweegt.

Meer informatie

Lees op de website van Thuisarts meer over diabetes type 1 en diabetes type 2. Of kijk op de website van het Diabetesfonds. Heeft u vragen? Stel ze dan aan uw huisarts of praktijkondersteuner